Complete rebuild of 2-Unit Innercity Farm in Delkenheim

Click to enlarge


This property was originally an inner village farm that was rebuilt over the years. It consisted of the original farmhouse dating back to about 1870 which was street facing and the element behind it was an addition built in the 70's on the foundation walls of the old barn. Attached to it was another residential house from the 80's, which was also built on the foundation walls of the old barn. The main house and its annex which were used for years as a 2-family house. The deed of the property was not clearly defined, therefore common areas were sold as common areas. The deeded use of the purchased house remained in the basement of the neighboring building, therefore the property needed to be clearly defined and regulated.


Original State


The house was gutted extensively, meaning every element of the house was demolished except for the main structure, then everything was then completely rebuilt. High-quality mineral insulation boards were applied to counteract condensation. Two unused chimneys were removed, two non-load-bearing walls were removed, and a timber frame wall was opened up. In the new dining area, the ceiling to the new attic was completely opened. In the remaining part of the old building, the ceiling beams were exposed and clad in the interstitial space. All the trades, such as electricity, heating and plumbing, the windows and the roof were also replaced throughout the house. Some structural installations had to be made to avoid undesired movement of the main structure. On the ground floor, a steel frame was built to support vertical forces, which were nicely incorporated into the design. The bathrooms were completely redesigned and refitted. Another bathroom was newly created in the attic. Once the attic was completed, an exit to the new roof terrace was built. A new terrace was built specifically for the ground floor unit. The entire entrance area was redesigned. The balcony on the upper floor facing the courtyard was rebuilt and finished.

Every element of the exterior was closely coordinated with the preservation of historical monument department, e.g. the roof, the facade and the windows.


Renovation


The house was mostly gutted, the courtyard's wall was raised and stabilized by injecting the foundation with  concrete. As many original interior walls (both load bearing and non-load bearing) were removed, a Structural Engineer was brought in to ensure that the walls had the proper support needed to support the newly demolished walls. This created an open floor plan. The electricity, heating and plumbing were all newly redone. The bathroom and guest bath were both redesigned. The covered terrace area in the basement was closed off on all sides, with the rear facing wall, like the living room, now completely consists of only floor to ceiling windows. The room now serves as an office with a separate entrance.


Decor and Style


In both units, a high-quality oak flooring was laid. Due to the year of construction of the house, a traditional floor was selected. The entire timber frame was exposed, extensively sanded and oiled. This gave the wood a strong, dark color. All static fixtures (steel) were painted  in anthracite. In combination with the warm wood, the anthracite was a beautiful combination. All wall surfaces are smoothly plastered and painted white, giving a modern impression, this in conjunction with the rustic wood. The bathrooms are modern and warm in design. The separate wet area is white and simple, designed in white metro tiles. The rest was covered with Italian brand "Marrazzi" tiles. The series "Nordic Wood" brought together warmth and modernity throughout the geometric wood look.

The appearance of the units is modern-traditional.